Skip to content Skip to footer

Koeficijent prolaznosti topline prozora i vrata

Najznačajniji podatak koji govori o kvaliteti stolarije je koeficijent prolaznosti topline prozora koji se označava s Uw (engl. U window) tj. koeficijent prolaznosti topline vrata koji se označava s Ud (engl. U door). Oni se izražavaju u W/m2K i iskazuju gubitak topline (W) u jednom satu na m2 površine, ako je razlika između vanjske i unutarnje temperature 1K tj. 1°C.

Svaki PVC prozor se sastoji od okvira izrađenog od PVC profila i stakla, tako da se onda koeficijent Uw sastoji od koeficijenta prolaznosti topline kroz staklo – Ug (engl. U glass), koeficijenta prolaznosti topline kroz okvir prozora – Uf (engl. U frame) i koeficijenta prolaznosti topline kroz rubni dio stakla Ψg (Psi g).

Što je manja vrijednost koeficijenta Uw, to će prozor biti kvalitetniji toplinski izolator. Vrijednost Uw kvalitetnog prozora trebala bi biti u rasponu 1 – 0,9 W/m2K. Taj koeficijent se može dobiti ugradnjom stolarije s troslojnim staklom i dobrim profilom. Koeficijent se povećava s povećanjem broja prozorskih krila.

hrCroatian