Troslojno staklo

Troslojno ostakljenje je već standard za pasivne kuće. Ali i za nove zgrade i obnavljanja troslojno ostakljenje nudi neke prednosti, koje svaki klijent treba uključiti u svojim raspravama i kupovnim odlukama. Trostruko ostakljenjezadovoljava sljedeće osnovne osobine:

  • izvrsna izolacijska vrijednost: Ug sve do 0,4 W/m2K
  • Smanjenje troškova grijanja
  • Visoka udobnost (topla površina, nema protoka zraka)
  • Optimalni unos sunčeve energije
  • Visoka propustnost svjetla za prirodno osvjetljenje u prostoru stanovanja
  • Vizualno nema razlike između dostrukog ostakljenja

Termička udobnost kroz troslojno ostakljenje

Zbog visoke izolacijske vrijednosti troslojnog stakla imamo male gubitke topline koji nam pružaju toplinsku udobnost. Kod troslojnog ostkljenja srednji razmaci između staklenih ploča su punjeni rijetkim plinovima koji imaju nisku toplinsku vodljivost. To znači da se samo vrlo malo topline prenosi van kroz staklo. Zbog toga je na staklu s unutrašnje strane temperatura veća.

Prema istraživanju instituta za prozore (ift Rosenheim) usporedbom dvoslojnog i troslojnog ostakljenja pri vanjskoj temperaturi od -10 stupnjeva Celzija, i temperaturi prostorije od 20 stupnjeva, razlika u temperaturi je skoro 9 stupnjeva. Dvoslojno izolirano staklo je imalo na unutrašnjoj strani površine stakla vrijednost od 9,5 stupnjeva, troslojno izolirano staklo je imalo unutarnju temperaturu na površini stakla od 17,7 stupnjeva. Kao rezultat manje razlike na unutrašnjoj površinskoj temperaturi prema sobnoj temperaturi i drugim površinama osjećaj udobnosti značajno je pojačan. Nema strujanja zraka, ne stvara se hladan zrak u neposrednoj blizini prozora. Ljudi koji planiraju novu zgradu ili renoviranje trebali bi ozbiljno uzeti u obzir troslojno ostakljenje i tražiti odgovoarajuće ponude za usporedbu.