Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Savjeti za njegu prozora i prozračivanje

O PVC prozorima je iznimno lako voditi brigu, a zahtijevaju minimalno održavanje. Svejedno biste trebali redovno čistiti i voditi računa o svojim prozorima – osobito staklima. Ispravno korištenje osigurat će dugotrajno uživanje u proizvodu.

Pravilno prozračivanje prozora

Svježi zrak u kući – kako ispravno prozračiti?

Redovito i ispravno prozračivanje prostora je vrlo bitno u borbi protiv vlage. Ona se stvara kroz disanje, znojenje, kuhanje, kupanje i sušenje rublja. Kućni ljubimci i sobno bilje također mogu biti uzrok prekomjerne vlage u kućanstvu. Četveročlana obitelj sa umjerenim aktivnostima, dnevno proizvede od 10-12 litara vode u obliku vodene pare. Provjetravanjem se smanjuje vlaga, a ujedno se i dobiva potrebna količina kisika za zdrav i kvalitetan život.

Pojam iskorišten ili vlažan zrak može imati puno uzroka:

 • Kuhanje, tuširanje,sušenje rublja u zatvorenom
 • Namještaj, tepisi i drugi materijali koji ispuštaju miris vlage i ustajalosti
 • Kisik se iskorištava i ispušta ugljični dioksid i zrak zasićen parom

Pravilno prozračivanje može spriječiti plijesan

Vlaga koja se kondenzira na hladnijim dijelovima kao što su primjerice kutevi soba, vanjski zidovi, prozorska okna i okviri, jedan je od glavnih preduvjeta za zarazu plijesni. Ako nema propusta u gradnji, redovitim prozračivanjem i pravilnim grijanjem može se spriječiti zaraza plijesni. Prozračivanjem se također uklanjaju neugodni mirisi i višak ugljičnog dioksida koji utječu na kvalitetu stanovanja.

Kako se pravilno prozračuje u sezoni grijanja?

Potrebno je više puta dnevno prozračiti, barem ujutro i navečer. Prozor i vrata sobe bi trebali biti širom otvoreni nekoliko minuta. Time će toplina, vlaga i „iskorišteni“ zrak biti zamijenjeni hladnim, suhim i „svježim“ vanjskim zrakom. Zidovi neće biti ohlađeni u tako kratkom vremenu, te će soba opet ubrzo biti ugodno topla. Tijekom prozračivanja ventili radijatora bi trebali biti zatvoreni.

Jako dobro

Prozor i vrata nasuprot su otvoreni – Poprečna ventilacija
1 do 5 minuta su dovoljne kako bi se zrak u sobi u potpunosti izmijenio

Dobro

Prozor širom otvoren – Provjetravanje
5 do 10 minuta potrebno kako bi se zrak u sobi u potpunosti izmijenio

Loše

Prozor otvoren na kip
30 do 60 minuta potrebno kako bi se zrak u sobi u potpunosti izmijenio
Problem: zidovi sobe se također hlade, što nije dobro, jer postoji opasnost kondenzacije vlage na hladnim zidovima

Savjeti za prozračivanje
 • Ne stavljajte ništa na prozorske klupice, što se ne može brzo ukloniti (neće vam se dati svaki put micati stvari).
 • Trebalo bi prozračivati prostor i kod kišnog i maglovitog vremena. Kod hladnijih vanjskih temperatura, vlaga će svejedno izaći iz prostorije.
 • Nemojte previše ohladiti prostorije koje se baš ne koriste (kao što su spavaće sobe).
 • Lagano grijanje zagrijava zrak i zidove prostorije koji mogu poprimiti vlagu. Prozračivanjem se smanjuje vlaga.
 • Imajte zatvorena vrata od hladnijih prostorija, jer bi se vlaga iz toplije, mogla preseliti u hladniju prostoriju i tamo kondenzirati.
 • Nemojte veći namještaj postavljati blizu zidova (osobito na vanjsku sjevernu stranu) kako se vlaga ne bi kondenzirala na njima.
 • Zavjese bi trebale biti odmaknute od zidova kako bi zrak mogao strujati iza njih (izbjegavajte teške i debele dekore ako imate pretjeranu vlagu).
 • Nemojte postavljati radijatore bez razmaka od zida, to dovodi do mogućnosti gubitka topline.
 • Izbjegavajte sušenje rublja zimi u stanu (ono znatno povečava vlažnost zraka).
Suteren i podrum – ljetni problem

Nikako nemojte pokušavati takve prostorije provjetravati za ljetnih vrućina. Prostorije u suterenu ili podrumu uglavnom i po ljeti imaju hladne zidove  tako da će po vrućinama samo još više vlage ući u prostoriju i kondenzirati se na zidovima. Kako ne bi dolazilo do razvoja plijesni i kondenzacije vlage trebalo bi takve prostorije po ljeti prozračivati samo za vrijeme nižih vanjskih temperatura, noću ili rano ujutro.

hrCroatian